sobota, 17 lipca 2010

Porzeczkowe szaleństwo

Uwielbiam lato nie tylko ze względu na pogodę, wakacje/urlop i długi dzień, ale też za bogactwo kolorów i smaków świeżych warzyw i owoców na stole.
Ostatnio mam smak na porzeczki i agrest. Tutaj przedstawię pyszny zestaw placka kruchego z czerwonymi porzeczkami i kompotu porzeczowo-agrestowego.
Doskonałe na upał!

Ciasto na tortownicę 26-30cm
1 kostka margaryny 250g
2 żółtka (białko na pianę)
0,5kg mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany

Ciasto zagnieść i rozwałkować na trotownicym zrobić rancik ok 1,5cm
Zrobic widelcem kilka nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC aż się lekko zrumieni.

Ubić pianę z 3 białek (dodać jedno do dwóch z ciasta) na sztywno, pod koniec dodać cukru pudru wedle uznania 2-5 łyżek.
Zmieszać krótko owoce z pianą i wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika do 120stC na ok 20 min aż piana się lekko zarumieni i "zasuszy".

Zamiast porzeczek można dać poziomki, ale wtedy mniej cukru do piany.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz